Când farurile sunt controlate de camere și GPS

Ce este tehnologia LED Matrix introdusă în noua ŠKODA SUPERB - prima dată când a apărut într-un model ŠKODA? Și care sunt avantajele sale față de generația anterioară de faruri? Citiți interviul cu un expert!
Faruri Full Led Matrix

Noua ŠKODA SUPERB este primul model ce va avea faruri Full Led Matrix. De  ce ​​sunt capabile aceste faruri?
Tehnologia Matrix permite, în esență, utilizarea unei fascicule complete a farului fără a deranja ceilalți participanți la trafic.

Comparativ cu farurile anterioare, care este avantajul lor principal?

Farurile Matrix reprezintă o modernizare a tehnologiei MDF pe care o cunoaștem în actualul model  ŠKODA SUPERB. Avantajul față de tehnologia actuală MDF și lămpile cu xenon este că conul luminos al fasciculului de lumină este alcătuit din mai multe segmente mai mici, care pot fi pornite și oprite în timp util, în timp real. Acest lucru permite sistemului să oprească numai acele părți ale conului luminos care ar putea orbi pe ceilalți utilizatori ai drumului. Celelalte segmente rămân și luminează drumul. Sistemul poate detecta simultan mai multe obiecte. Acest lucru nu a fost posibil în sistemul MDF anterior, care, folosind un ecran, ar putea decupa întreaga lățime a conului luminos.

Care sunt beneficiile pentru șofer?

Cel mai important avantaj al tehnologiei Matrix,  este că sistemul răspunde automat situațiilor de trafic și oprește numai anumite segmente ale conului luminos. Celelalte segmente rămân deschise și luminează drumul. Ca rezultat, șoferul se simte mult mai sigur.

Puteți descrie părțile principale ale farului în termeni simpli?

Inima principală a farului este un modul LED bi-funcțional.  Alături de modul, există trei reflectoare. Acestea fac parte din funcția de fază lungă și își măresc puterea. Pe lângă funcțiile sale principale, farul include și funcții de semnalizare, adică lumină naturală, o lumină de poziție și un indicator de direcție. Aceste trei funcții se bazează pe tehnologia de ghidare a luminii de precizie și conferă mașinii un aspect distinctiv atât în ​​timpul zilei, cât și în timpul nopții. Funcția de poziționare include de asemenea acele lumini, care creează un efect de animație atunci când mașina este blocată și deblocată.

Cum  sunt conectate farurile în mașină?

Pentru ca tehnologia Matrix să funcționeze, farurile au nevoie de intrare obținută de la o cameră de luat vederi situată în spatele parbrizului. Semnalele sunt apoi procesate de unitățile de comandă care trimit comenzi către far, conform unui algoritm complex. În plus față de camera frontală, sistemul răspunde și la informațiile de pe hărțile de navigație. Aceasta înseamnă, de exemplu, că fasciculul complet se aprinde automat numai după ce vehiculul părăsește o zonă construită.

Câți oameni au lucrat - și pentru cât timp - asupra dezvoltării, testării și implementării farurilor matrice pentru noua generație SUPERB?

Dezvoltarea farurilor a fost un efort comun al unei echipe de aproximativ 20 de persoane. Aceștia sunt ingineri de dezvoltare, ingineri optici, designeri, ingineri electronici, ingineri de testare și așa mai departe. Dezvoltarea durează aproximativ patru ani, majoritatea dezvoltării fiind axată pe găsirea și validarea unui concept tehnic.

Ce alte planuri are ŠKODA cu farurile Matrix?

Tehnologia Matrix este cu siguranță una dintre cele mai recente tendințe în iluminatul auto și oferă numeroase beneficii. Acesta este motivul pentru care îl analizăm acum pentru alte proiecte ŠKODA. Tehnologia Matrix continuă să evolueze și să devină mai rafinată, astfel încât oportunitățile de utilizare ale acesteia se extind. Vrem să oferim clienților cea mai recentă tehnologie disponibilă și, în acest fel, să garantăm un confort maxim și o siguranță pentru conducerea în timpul nopții.