Auto Moto Invest Înapoi în trafic? Iată de ce trebuie să ții cont.

  1. Auto Moto Invest SRL
  2. Înapoi în trafic? Iată de ce trebuie să ții cont.
14.05.2020

Înapoi în trafic? Iată de ce trebuie să ții cont.

În ultimele săptămâni nu prea ai mai ieșit din casă? Același lucru este valabil și pentru mașina ta? Consultă câteva sfaturi ale experților despre cum să revii în siguranță pe șosea.

Esti pregatit se revii in trafic?

Anvelope, baterii, sistem electric, vopsea - există multe lucruri care merită grijă și atenție atunci când mașina nu a fost folosită câteva săptămâni. „O mașină ar trebui să poată supraviețui în jurul a douăzeci de zile fără niciun fel de grijă. Dar mai mult decât atât, și vă recomandăm să o scoateți pe drum o dată pe săptămână - acest lucru împiedică formarea unor pete deschise pe anvelopele sale și coroziunea pe discurile de frână. Dacă știm că mașina noastră va sta nefolosită pentru o lungă perioadă de timp, este o idee bună să umflăm pneurile până la limita maximă și să tratăm garniturile de cauciuc cu un produs adecvat ”, spune Tomáš Procházka, director de service ŠKODA la Auto Jarov, un dealer auto din Praga.

Mașinile moderne extrag constant o cantitate mică de curent din baterie când se află în standby pentru a menține anumite sisteme, cum ar fi o alarmă sau închiderea centralizată. Cantitatea de energie variază de la mașină la mașină - consumul de energie electrică este reglementat de sistemul de gestionare a bateriei și de computerul de bord. „În orice caz, este bine să țineți cont de acest lucru. Dacă mașina dvs. nu va fi folosită pentru o anumită perioadă,, să spunem trei luni, asigurați-vă că verificați capacitatea bateriei, astfel încât să nu se descarce, ceea ce o deteriorează”, adaugă Procházka.

O VIZIBILITATE BUNĂ
La ce trebuie să vă gândiți când reveniți pe drum? Primul lucru este să vă asigurați că aveți o vizibilitate bună. „O mulțime de praf și polen se instalează pe ferestrele dvs. în timpul primăverii. Înainte de a porni, trebuie să curățați parbrizul și geamurile laterale. Dacă vă bazați doar pe lichidul de parbriz și ștergătoare, există riscul ca lucrurile să se înrăutățească: veți rămâne cu o pastă grosieră întinsă pe parbriz și ar putea lăsa zgârieturi ", avertizează Robert Šťastný, un membru al echipei de cercetare în domeniul siguranței traficului de la ŠKODA.

Tot ce trebuie să faceți este să luați o sticlă cu apă obișnuită, o turnați pe parbriz, lăsați să se înmoaie o perioadă și apoi să ștergeți cu o racletă pentru geamuri. Sau puteți utiliza o cârpă, dar aceasta va fi foarte murdară - așa că este o idee bună să înmuiați din nou parbrizul și să îl ștergeți cu o cârpă curată sau un șervețel de hârtie. Lamelele de cauciuc ale ștergătoarelor de parbriz trebuie curățate separat.

ANVELOPELE ȘI FRÂNELE

Dacă autoturismul rămâne parcat mult timp, pe pneuri pot apărea pete deschise la culoare - dar atunci este prea târziu pentru a face ceva în acest sens. Dar ar trebui să ții cont de acest lucru și să conduci cu atenție la început. Verificați presiunea în anvelope. Dacă mașina dvs. are încă anvelopele de iarnă, nu le faceți să sufere conducând prea dinamic - nu sunt proiectate pentru asta. Este mai bine să apelați un centru de service și să le schimbați cu anvelopele de vară.

După o perioadă mai lungă de neutilizare, discurile de frână vor fi, probabil, puțin ruginite, așa că la prima ieșire cu mașina trebuie să frânați ușor și constant pentru a elimina coroziunea. Mai întâi, asigurați-vă că este sigur să faceți acest lucru.

NU UITAȚI DE IGIENĂ

Problemele de igienă sunt unul dintre aspectele care nu vor dispărea nici după ce unele dintre restricțiile de coronavirus sunt ridicate. „În această perioadă, când îngrijorările legate de igienă sunt atât de mari, oamenii încearcă să atingă cât mai puține lucruri sau doar folosesc o mână în timp ce mențin cealaltă mână curată. Dar ai nevoie de ambele mâini pentru a conduce și ai nevoie de toată palma strînsă în jurul volanului. Dacă menținem mașina mai mult sau mai puțin sterilă, este bine să păstrăm o pereche de mănuși potrivite (cum ar fi mănușile subțiri) în mașină și să le folosim doar în timpul condusului ", recomandă Šťastný.

Principiul în cazul manipulării scaunelor auto pentru copii este același. Micile sticle de dezinfectant au devenit o parte integrantă a caselor noastre - și cu siguranță nu face rău să ai o altă sticlă în mașină. Să aveți mâinile curate sau mănuși curate atunci când asigurați copilul în scaun - amintiți-vă că, copiii mici vor atinge tot ce este în jurul lor și nu vor ține mâinile departe de gură.

DIN NOU ÎN SPATELE VOLANULUI...

Se spune că nu uiți niciodată cum să mergi cu bicicleta sau cum să înoți. Ce zici de condus? Acest lucru depinde de cât de experimentați suntem, potrivit lui Robert Šťastný. „Șoferii experimentați nu ar trebui să aibă niciun fel de dificultăți să ajungă din nou la volan. Cei mai puțin experimentați ar trebui să încerce acțiuni despre care nu sunt siguri - schimbarea angrenajului, eliberarea ambreiajului, localizarea pedalei de frână etc.

Psihologul Adéla Doležalová este de aceeași părere. „Cu siguranță, este o idee bună să fii prudent. Se poate întâmpla ca unii oameni să se simtă un pic cam neliniștiți atunci când trebuie să conducă din nou după o lungă perioadă de inactivitate. În acest caz, este mai bine să nu încercați nimic complicat.

Limitați-vă la început la călătorii mai scurte pe drumuri mai puțin aglomerate, astfel încât să vă reobișnuiți mai ușor cu condusul.

Dar condusul nu este ceva ce uiți cu adevărat, deci nu sunt necesare măsuri speciale. Dar dacă cineva are tendința de a fi neliniștit, acest tip de situație poate avea impact asupra abilităților sale de a conduce. Lucrul ideal de făcut în acest caz este să iei o lecție de condus cu o școală de șoferi. Deși anumite acțiuni automate pot suferi dacă nu sunt utilizate pentru o perioadă de timp, nu durează mult timp până când condusul devine din nou ceva obișnuit și ușor.

VA FI O ADEVĂRATĂ NEBUNIE ACOLO?

Este un fapt trist că traficul redus pe drumuri îi tentează pe mulți șoferi să încalce regulile, cum ar fi limitele de viteză - adesea în zone locuite - și să conducă ca șoferii de curse. „Un dezavantaj al euforiei de a reveni la normalitate va fi faptul că oamenii vor conduce repede, sub influența dorinței de a compensa timpul pierdut. Iar mașinile pot fi o armă mortală. Acest lucru face să fie și mai important să fim disciplinați și atenți când conducem ”, subliniază Doležalová.

Ce altceva putem face pentru a rămâne în siguranță? „Concentrează-te pe propria ta siguranță. Asigură-te că toată lumea poartă centura de siguranță, că tetierele sunt în poziția corectă, copiii sunt pe scaunele lor pentru copii și nu rămân obiecte potențial periculoase în jurul lor. Și fiți și mai vigilenți. Când intrăm pe un drum principal dintr-un drum lateral, trebuie să fim conștienți că ar putea apărea o mașină sau o motocicletă neașteptat de rapidă. Sau dacă suntem pe drumul principal, nu este nimic rău în a încetini un pic dacă o mașină se apropie de-a lungul unui drum lateral. Dacă cineva ne depășește periculos, este mai bine să ne dăm la o parte din calea sa” recomandă membrul echipei de cercetare a securității traficului ŠKODA.

MOTOCICLETE, CĂPRIOARE SAU MISTREȚI

Motocicletele sunt un capitol în sine. Drumurile goale sunt visul fiecărui motociclist. Păstrați-le în minte - chiar și pe bicicliștii responsabili și atenți, care vor doar să se bucure de plimbare. Asigurați-vă că priviți cu atenție, atât când intrați pe un drum principal, cât și atunci când faceți stânga sau depășiți - și priviți în spatele dvs., precum și în față. Observăm automat mașinile, dar nu suntem atât de obișnuiți cu motocicletele.

În concluzie, Robert Šťastný mai are încă un sfat de siguranță de care mulți dintre noi s-ar putea să nu știm. „Traficul redus înseamnă un zgomot redus pentru animale. Așadar, există șanse mai mari să le întâlnim pe drumuri. Singura prevenție este încetinirea și a fi pregătit mental pentru această eventualitate. Și dacă întâlniți unul, trebuie să frânați puternic, în mod ideal, fără să virați.”

Inregistrare newsletter

In Newsletter-ul nostru primiti regulat informatii privind produsele noastre precum si o selectie de oferte exclusive!

Datele introduse nu sunt valide. Va rugam sa incercati inca o data.

Va rugam sa selectati un mod de adresare

A intervenit o problema la abonarea la newsletter. Va rugam sa incercati inca o data mai tarziu.

checkbox_default

Va multumim!

Abonarea la newsletter a fost efectuata cu success.

Veti primi un e-mail care contine un link de confirmare. Va rugam sa confirmati accesand acest link, pentru a putea fi incheiata inregistrarea dumneavoastra.