Auto Moto Invest Noutati

Aici gasiti toate Noutatile de la Auto Moto Invest.

  1. Noutati
  2. ÎNAPOI LA ȘCOALĂ - ÎN SIGURANȚĂ
05.09.2018
SFATURI

ÎNAPOI LA ȘCOALĂ - ÎN SIGURANȚĂ

Purtarea de haine reflectorizante și traversarea străzii cu atenție sporită - acestea sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecte toți copiii care merg la școală neînsoțiți. Specialistul SKODA în siguranță rutieră ne dă câteva sfaturi foarte importante despre cum trebuie să avem grijă de școlari.

Back to school copii

ÎN MULTE ȚĂRI, SFÂRȘITUL VERII COINCIDE CU ÎNCEPUTUL NOULUI AN ȘCOLAR

Este un moment care reprezintă întotdeauna riscuri pentru copiii de toate vârstele, fie că sunt conduși cu mașina, merg cu bicicleta sau pe jos.
”E o perioadă de schimbare pentru copii și părinți în egală măsură, iar schimbările aduc cu ele riscuri. Pe deasupra, sunt mulți copii de clasa întâia, care abia acum învață să devină participanți la trafic și să folosească străzile,” ne spune Robert Stastny, Specialistul SKODA în cercetarea siguranței rutiere.

TRECERILE DE PIETONI SUNT ÎNȚESATE CU PERICOLE

Copiii trebuie să fie extrem de atenți în locurile în care câmpul vizual le este obstrucționat la traversarea străzii, poate și din cauza mașinilor parcate neatent. Acest lucru este valabil mai ales în cazul copiilor mici, care nu pot vedea peste mașinile mai înalte ca ei.

Acestea fiind spuse, și copiii mai mari au probleme cu vizibilitatea în preajma dubițelor și SUV-urilor. Traversarea străzilor cu mai multe benzi, pe care limita de viteză este mai mare, reprezintă și ea anumite riscuri. Accidentele se pot înâmpla atunci când mașina de pe banda întâia oprește pentru a lăsa pietonii să treacă, dar cea de pe banda alăturată nu o face. Adulții trebuie să le prezinte acest risc copiilor cât mai devreme, deoarece niciodată nu poți fi prea prevăzător.

Un lucru vital pentru copii este să înțeleagă cum trebuie folosite corect străzile și trotuarele. Chiar dacă sunt deja învățați la școală, părinții trebuie să își asume și ei parte din responsabilitatea educării copiilor în privința siguranței în trafic. Materialele online îi pot ajuta foarte mult. Se găsesc chiar și aplicații pentru mobil care să le explice copiilor cum să traverseze strada în siguranță.

Cumpărați-le copiilor accesorii reflectorizante și, dacă merg cu bicicleta, cumpărați-le și căști de protecție.
Hainele reflectorizante sporesc siguranța copiilor în drumul spre și dinspre școală. Accesoriile reflectorizante sunt acum încorporate în pantofi, jachete și ghiozdane. Există de asemenea, diverse banderole și chiar pandative, deci puteți găsi ceea ce aveți nevoie indiferent dacă aveți copii în clasa întâia sau liceeni.

Copiii care merg la școală pe bicicletă trebuie sa poarte obligatoriu cască de protecție. Stastny consideră copiii din mediul rural ca beneficiind de un avantaj în acest caz, deoarece sunt mult mai multe șanse să meargă pe jos sau pe bicicletă la școală, deci sunt mai experimentați și mai independenți.

”Nenumărate accidente ar fi putut fi evitate dacă oamenii ar trata cu mai multă seriozitate noțiunile de siguranță și s-ar comporta conștiincios în trafic,” spune Stastny. El susține că a crescut numărul accidentelor în care sunt implicați șoferi în vârstă cărora li se face rău la volan. Numărul accidentelor cauzate de șoferii care folosesc smartphone-uri la volan este și el în continuă creștere în ultimii ani.

PERICOLUL NUMIT SMARTPHONE

Șoferii continuă să își asume riscuri inutile. Atunci când răspund la mesaje, stau pe internet sau vorbesc la telefon fără ajutorul dispozitivelor ”mâini libere”, atenția le este complet distrasă de la trafic. Același lucru poate fi spus și despre pietoni - nu se pot concentra la ce se întâmplă în jurul lor dacă ochii le sunt lipiți de ecranul telefonului sau dacă ascultă muzică în căști. Pentru adolescenți, grija că se pot împiedica este pe ultimul loc în prioritățile lor atunci când lasă

comentarii pe Facebook. Pe de altă parte, muzica puternică poate acoperi zgomotul unei mașini care se pune în mișcare. Concentrarea asupra lumii reale în care vă aflați și nu asupra celei virtuale din telefon, devine vitală atunci când trebuie să traversați strada. Niciodată nu uitați că un accident se poate încheia cu o tragedie, iar aici nu există buton de reset.

Chiar și dacă vă conduceți copiii la școală cu mașina, tot trebuie să fiți atenți la pericole. Stastny susține că în zilele noastre, părinții sunt mai sensibili la siguranța copiilor în mașină, dar adaugă și că sunt predispuși la greșeli. ”Copiii care sunt duși cu mașina la școală, uită sau trec cu vederea să-și pună centura de siguranță. Părinții greșesc crezând că vitezele reduse din oraș înseamnă că nu există niciun pericol. Tot așa, mulți copii au doar o pernă de sprijin când ar trebui să fie prinși bine într-un scaun pentru copii.” Toți pasagerii mașinii trebuie să poarte centură, indiferent dacă dăm roată cartierului sau întregii lumi.
Fixarea centurii de siguranță este esențială pentru ca întregul sistem de siguranță să se comporte corect în caz de accident. Toate modelele actuale SKODA se pot lăuda cu numărul maxim de 5 stele la testele de siguranță Euro NCAP.

Expertul în probleme de trafic Robert Stastny ne oferă 5 sfaturi pentru cei ce își duc copiii la școală cu mașina și 5 sfaturi pentru părinții ai căror copii merg la școală pe jos sau cu bicicleta.

LA ȘCOALĂ CU MAȘINA

1. Așezați-vă copilul într-un scaun cu suport pentru spate. Aceste scaune sunt potrivite pentru copiii până la 10 ani. Dacă aveți un copil căruia îi este jenă să stea în acest tip de scaun, explicați-i cât de mult seamănă cu un scaun de curse. O pernă de sprijin este de asemenea o alternativă, dar luați în calcul că aceasta nu va oferi sprijinul potrivit pentru cap și gât.

2. Fixați centura de siguranță a copiilor, chiar dacă mergeți puțin sau cu viteză redusă.


3. Așezați ghiozdanele și orice alte obiecte care vă sunt necesare, în locuri în care să nu rănească pe nimeni în cazul unei coliziuni sau dacă veți frâna brusc.


4. Parcați întotdeauna în așa fel încât să nu deranjați pietonii dacă au nevoie să traverseze strada sau pur și simplu merg pe trotuar ori în alte locuri. Când dați cu spatele, nu uitați că este imposibil să vedeți dacă sunt copii mici în spatele mașinii.


5. Când opriți mașina, opriți și motorul. Deoarece nasul copiilor este mai jos ca al adulților, aceștia se pot intoxica mult mai ușor cu gaze de eșapament. Coborâți-vă toți copiii pe partea cu trotuarul, indiferent de câți stau pe bancheta din spate.

LA ȘCOALĂ PE JOS SAU PE BICICLETĂ

1. Îmbrăcați-vă copiii în haine deschise la culoare și adăugați-le elemente reflectorizante. În condiții de ploaie sau ceață, sunt eficiente culorile verde deschis, galben sau portocaliu.

2. Copiii mici trebuie instruiți cu privire la traversarea străzii în condiții de siguranță. Chiar dacă o mașină oprește, ei tot trebuie să

se asigure din ambele direcții. Dacă ceva le blochează câmpul vizual, atunci trebuie să privească strada cu grijă, de după obstacol. Trebuie să traverseze doar după ce mașinile au oprit înainte de trecere.


3. Explicați-le copiilor că este foarte periculos să folosească telefonul atunci când merg pe stradă sau mai rău, când merg pe bicicletă. Dacă sunt nevoiți să răspundă la telefon, sau să trimită un SMS, trebuie să se oprească. Purtarea căștilor audio este de asemenea foarte periculoasă.


4. Atunci când merg pe trotuar cu prietenii, nu trebuie să se împingă sau să se îmbrâncească și mai ales să nu meargă pe bordură. Dacă strada nu are trotuar pentru pietoni, regula este să circule pe partea stângă a carosabilului.


5. Asigurați-vă că în timpul mersului pe bicicletă, copiii poartă cască de protecție, chiar dacă distanța este scurtă. Dacă nu pot vira pe alt drum, pot coborî și traversa pe lângă bicicletă. Trecerea de pietoni trebuie traversată întotdeauna pe jos, pe lângă bicicletă. Bicicliștii se deplasează mai repede ca pietonii și astfel șoferii nu îi pot vedea la timp.

Inregistrare newsletter

In Newsletter-ul nostru primiti regulat informatii privind produsele noastre precum si o selectie de oferte exclusive!

Datele introduse nu sunt valide. Va rugam sa incercati inca o data.

Va rugam sa selectati un mod de adresare

A intervenit o problema la abonarea la newsletter. Va rugam sa incercati inca o data mai tarziu.

checkbox_default

Va multumim!

Abonarea la newsletter a fost efectuata cu success.

Veti primi un e-mail care contine un link de confirmare. Va rugam sa confirmati accesand acest link, pentru a putea fi incheiata inregistrarea dumneavoastra.