ŠKODA la Salonul Auto de la Geneva: o marcă electrică, smart, inovatoare şi emoţională

ŠKODA își prezintă întreaga gamă de servicii de mobilitate la Salonul Auto Internaţional de la Geneva (5 - 17 martie 2019).
Skoda Geneva

Conceptul VISION iV oferă o perspectivă concretă asupra primului model pur electric al mărcii ŠKODA. Acesta va fi construit pe baza platformei modulare electrice MEB. De asemenea, producătorul auto ceh își extinde familia de succes a SUV-urilor sale, intrând acum cu modelul KAMIQ în segmentul SUV-urilor urbane, un segment aflat în creștere. Modelul nou SCALA redefinește gama compactelor ŠKODA. La standul ŠKODA poate fi admirată și cea mai nouă variantă a modelului ŠKODA FABIA R5, care este automobilul de raliu cu cel mai mare succes din istoria mărcii. Tot aici, marca prezintă și KLEMENT, un concept  electric pe două roţi, ca soluţie inovatoare de mobilitate pentru mediul urban. Este un concept ce amintește și de istoria îndelungată de 124 de ani a mărcii, ce a început cu bicicletele fabricate de Václav Laurin și Václav Klement, părinţii fondatori ai companiei.

 

Anul acesta, la Salonul Auto de la Geneva, ŠKODA se prezintă în rolul companiei Simply Clever ce oferă numeroase soluţii inovatoare pentru mobilitate. VISION iV și KLEMENT reprezintă astfel perspective atractive ale unui viitor electric. Alături de noul SUV urban KAMIQ și de noua compactă SCALA, producătorul auto din Cehia prezintă și întreaga sa gamă actuală de modele.

2019 marchează un eveniment excepţional în istoria de 124 de ani a companiei: ŠKODA intră în epoca electrică. În următorii patru ani, producătorul auto ceh va investi circa 2 miliarde de euro în sisteme alternative de propulsie și în noi servicii de mobilitate. Este cel mai mare program de investiţii din istoria mărcii. Astfel, ŠKODA va introduce zece modele electrificate până la finele anului 2022. De asemenea, producătorul de automobile își extinde coerent și amplu noile sale servicii de mobilitate. Exemple interesante în acest sens ar fi platforma ‘HoppyGo’ și serviciul de mobilitate ‘CareDriver’. Interconectarea automobilului cu șoferul și cu mediul permite modelelor ŠKODA să fie integrate în reţelele casnice smart și să fie controlate prin intermediul aplicaţiei ŠKODA Connect și al asistentului Alexa de la Amazon. Suportul multimedia va ajuta vizitatorii standului ŠKODA de la Geneva să afle mai multe detalii despre serviciile ŠKODA de mobilitate. În acest scop ei vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-și crea propriul avatar la User Experience Table.

 

 

ŠKODA VISION iV: o perspectivă clară asupra mobilităţii electrice viitoare ‘made by ŠKODA’

VISION iV reprezintă o avanpremieră a familiei ŠKODA de viitoare modele ce vor funcţiona exclusiv pe bază de baterii electrice. Acest studiu este primul automobil ŠKODA construit pe platforma modulară electrică MEB a Grupului Volkswagen. Totodată, modelul se remarcă datorită caroseriei sale atletice și aerodinamice, cu un interior spaţios, specific modelelor ŠKODA. Jantele de 22 de inchi sunt o dotare deosebit de spectaculoasă, subliniind prezenţa puternică și impresionantă a acestui automobil. Printre alte detalii ce atrag toate privirile se numără elementele de sticlă iluminate ale lamelelor verticale ale grilei radiatorului și camerele video ce înlocuiesc oglinzile laterale ale modelului. Carcasele acestora amintesc de aripioarele de rechin. Sistemul de propulsie fără emisii este format din două motoare electrice. Unul este instalat pe puntea faţă, iar celalalt pe puntea spate, ceea ce face ca VISION iV să fie un model cu tracţiune integrală. Bateria litiu-ion este montată sub mașină, economisind spaţiu și oferind o autonomie de până la 500 kilometri conform ciclului WLTP. Tehnologiile inovatoare oferă un nivel și mai ridicat de siguranţă și confort, deschizând o nouă eră a infotainment-ului și a digitalizării. Smartphone-urile pot fi integrate direct în sistemul de infotainment al automobilului și pot fi utilizate chiar și pe post de cheie, pentru a deschide mașina.

 

 

ŠKODA KAMIQ – primul SUV urban al mărcii

ŠKODA își continuă campania SUV care înregistrează deja succese enorme, prezentându-și acum primul SUV urban: noul KAMIQ. Urmând lansările relativ recente ale modelelor KODIAQ și KAROQ, KAMIQ este al treilea SUV din gama mărcii, completând portofoliul SUV ŠKODA în zona automobilelor de talie mai mică. Denumirea KAMIQ subliniază apartenenţa modelului la familia SUV a mărcii, urmând sistemul nomenclaturii acestor modele. Astfel, toate SUV-urile actuale ale mărcii ŠKODA (KODIAQ și KAROQ) au denumiri ce încep cu litera K și se termină cu litera Q. Cuvântul KAMIQ provine din limba inuiţilor ce trăiesc în partea de nord a Canadei și în Groenlanda și se referă la ceva ce „se potrivește perfect”. Fiind poziţionată în segmentul SUV-urilor urbane, un segment în creștere, ŠKODA KAMIQ îmbină perfect agilitatea specifică modelelor compacte cu avantajele oferite de SUV-uri în general, precum garda la sol mai mare și poziţia mai ridicată pe scaun, plus designul off-road modern. Beneficiind de un design puternic emoţional, sisteme de asistenţă de ultimă oră, spaţiu generos la interior și numeroase soluţii Simply Clever, KAMIQ satisface cerinţele impuse de familii faţă de un automobil, dar și pe cele ale clienţilor ce pun preţ, în mod special, pe un stil de viaţă modern, în pas cu vremurile.

 

ŠKODA SCALA introduce noi accente emoţionale

ŠKODA SCALA redefinește complet gama automobilelor compacte oferite de ŠKODA, beneficiind de un nivel ridicat de funcţionalitate, conectivitate de ultimă oră și de un design emoţional. ŠKODA SCALA are un nume nou, potrivit caracterului său unic și tehnologiei sale moderne. Denumirea vine din latină, limbă în care "scala" însemnă "scară". În acest context, numele simbolizează următorul pas în sus al producătorului auto ceh în segmentul compact. Este un fapt aplicabil și noului limbaj de design al mărcii ŠKODA, prezentat în premieră la Salonul Auto de la Paris, odată cu VISION RS. De asemenea, SCALA oferă un nivel ridicat de siguranţă activă și pasivă, faruri și blocuri optice spate full-LED, plus spaţiu generos pentru pasageri și bagaje, dar și numeroase dotări Simply Clever și cinci motoare eficiente, generând între 66 kW (90 CP) și 110 kW (150 CP). Modelul va intra pe piaţă deja în al doilea trimestru al anului 2019.

 

Actualizare şi look nou pentru campionul WRC ŠKODA FABIA R5

Producătorul auto ceh are la Geneva un exponat foarte special pentru fanii sportului automobilistic: ei pot experimenta aici adrenalina unei etape speciale de raliu, în cele două simulatoare. De asemenea, fanii au posibilitatea de a parcurge istoria îndelungată a mărcii în domeniul motorsport-ului. ŠKODA a adus în Elveţia toate trofeele pe care le-a câștigat în Campionatul Mondial WRC2 între 2016 şi 2018, având în vedere că ŠKODA Motorsport prezintă noua etapă în dezvoltarea ŠKODA FABIA R5 la Salonul Auto de la Geneva. Este mașina de raliu cu cel mai mare succes din istoria ŠKODA, iar acum este actualizată, încorporând elemente de design ale modelului de serie ŠKODA FABIA din 2019, plus optimizări tehnice. După omologarea sa, FABIA R5 revizuită va fi probabil utilizată de echipa de uzină ŠKODA începând cu mijlocul anului 2019. Mașina va fi disponibilă și pentru echipele clienţilor.

 

 

KLEMENT – un concept electric inovator pe două roţi

Pur, simplu și intuitiv: KLEMENT, noua soluţie de mobilitate electrică este exponentul unui stil de viaţă modern și prietenos cu mediul. Cu cele două roţi ale sale, conceptul futurist se poziţionează ca o alternativă la automobil,în zona așa-numitei micro-mobilităţi. Motorul electric montat în spate și funcția de recuperare a energiei accelerează vehiculul până la o viteză maximă de 45 km/h. Cele două baterii permit o autonomie de peste 60 kilometri. KLEMENT este, de asemenea, pe deplin conectat. De exemplu, nivelul actual de încărcare al bateriilor poate fi afișat de o aplicaţie. Adiţional, pot fi stabilite limite geografice în afara cărora KLEMENT nu va putea rula.

 

 

SUV-urile ŠKODA KAROQ şi KODIAQ dispun de noi dotări 

La Geneva, SUV-urile ŠKODA KAROQ și ŠKODA KODIAQ sunt prezentate publicului cu inovaţii standard și opţionale. Acestea vor fi incluse în cele două game pe parcursul acestui an. Ambele modele poartă pe hayon înscrisul ŠKODA compus din majuscule, putând astfel fi imediat recunoscute ca membre ale familiei ŠKODA. Noul asistent Side Assist are acum o rază de 70 de metri și este oferit ca dotare opţională. O altă inovaţie este suspensia cu reglare adaptivă (DCC) care va fi disponibilă pe viitor, de asemenea, pentru versiunile cu tracţiune faţă. În portofoliul ŠKODA KAROQ este adăugat acum și motorul 2,0 TDI de 140 kW (190 CP) și transmisia automată DSG cu 7 trepte, iar ŠKODA KODIAQ adaugă între dotări, de exemplu, sistemul de monitorizare a presiunii din pneuri cu senzor de presiune pentru fiecare roată. Versiunea SCOUT va fi disponibilă opţional cu scaune ventilate. Pe viitor, ŠKODA va oferi KODIAQ RS și SPORTLINE cu noile jante „Ignite” de 20 inchi.