STIRI DE LA SKODA
19.03.2019

SCALA: noua definiţie a gamei compacte ŠKODA

Lansându-și pe piaţă noua Scala, ŠKODA duce dezvoltarea limbajului de design al mărcii cu încă un pas mai departe.
Skoda Scala

Având un design emoţional, un caracter practic accentuat, precum și funcţii de conectivitate de ultimă oră, ŠKODA SCALA redefinește complet gama automobilelor compacte ale producătorului auto ceh. Corespunzător noului său caracter și a tehnologiei sale moderne, hatchback-ul a primit un nou nume: SCALA vine de la termenul latinesc pentru scări și reprezintă astfel pasul înainte și în sus pe care ŠKODA l-a parcurs prin introducerea acestui model. SCALA este primul model ŠKODA din producţia de serie ce preia limbajul de design spectaculos al studiului ŠKODA VISION RS. Mai mult, modelul oferă și un nivel ridicat de siguranţă activă și pasivă, faruri și blocuri optice spate full-LED, dar și spaţiu din plin pentru pasageri şi bagaje. Gama este compusă din patru motoare cu puteri între 66 kW (90 CP) şi 110 kW (150 CP). La toate acestea se adaugă numeroase soluţii Simply Clever, specifice automobilelor ŠKODA. Modelul va intra pe piaţa europeană încă din prima jumătate a anului 2019.

 

ŠKODA SCALA Este un model compact complet nou, care redefinește reperele în segmentul său, în privinţa tehnologiei, spaţiului, siguranţei și designului. Funcţiile sale excelente de conectivitate, dotările de înaltă calitate și materialele rafinate reprezintă perfect valorile mărcii, redate cât se poate de clar prin sintagma: "ingeniozitate discretă". Astfel SCALA se adresează și unui grup ţintă mai tânăr, de clienţi orientaţi spre design, dar care apreciază, de asemenea, spaţiul generos oferit de modelele ŠKODA, precum și cel mai mare portbagaj din segment și excelentul raport preţ/valoare.

 

Design emoţional și autentic

Detaliile desenate cu precizie îi conferă modelului ŠKODA SCALA o identitate proprie distinctă. Este prima ŠKODA din producţia de serie ce prezintă noua etapă a dezvoltării limbajului de design al mărcii cehești și nu se sfiește să arate acest fapt, purtând cu mândrie înscrisul ŠKODA marcant pe hayon. Astfel, este primul model ŠKODA vândut în Europa ce poartă denumirea mărcii formată din majuscule, în locul familiarei sigle. Luneta extinsă unică și plafonul panoramic vitrat de mari dimensiuni fac parte din pachetul Emotion, conferind modelului ŠKODA SCALA un stil unic, în timp ce jantele din aliaj ușor de 18 inchi constituie accente dinamice atractive. Astfel, având și proporţii perfecte, suprafeţe clar definite, linii cursive și caracteristici aerodinamice rafinate, SCALA beneficiază de un look modern și sportiv. 

Interior nou și ecran liber poziţionat

Interiorul modelului SCALA combină ergonomia și designul emoţional, cu spaţiul generos specific tuturor modelelor ŠKODA, la care se adaugă și cu cel mai mare portbagaj din segment. Panourile portierelor și panoul de instrumente au suprafeţe moi, de calitate superioară, cu o textură specifică, amintind de structura cristalului. Ecranul tactil central are o poziţie confortabilă, fiind așezat la înălţime pe bord, în câmpul vizual imediat al șoferului. Iluminarea ambientală ce accentuează interiorul automobilului cu lumina sa albă sau roșie (o variantă adiţională de iluminare în nuanţa cuprului va fi disponibilă începând cu a doua jumătate a anului 2019) îmbină nuanţele calde și cusăturile contrastante de pe tapiţerie, care poate fi realizată opţional din microfibră Suedia. Atmosfera astfel creată este deosebit de plăcută și primitoare. Confortul adiţional este oferit de parbrizul încălzit, volanul încălzit și scaunele din spate încălzite, acestea fiind puse la dispoziţie ca dotări opţionale. Interiorul modelului SCALA este extrem de spaţios, deși lungimea totală a mașinii este de doar 4.362 mm. Generozitatea interiorului se datorează ampatamentului de 2.649 mm - cel mai mare între modelele bazate pe platforma MQB-A0. Portbagajul are o capacitate de 467 l, ce poate fi extinsă la 1.410 l când scaunele din spate sunt rabatate.

 

Sisteme de asistenţă din segmentele auto superioare

SCALA este prima ŠKODA construită pe baza platformei MQB A0 a Grupului Volkswagen Astfel, ŠKODA poate oferi pentru SCALA sisteme de asistenţă ce până în prezent erau disponibile doar în segmentele auto superioare. Lane Assist și Front Assist inclusiv funcţia City de frânare de urgenţă, precum și funcţia predictivă de monitorizare a pietonilor sunt incluse în dotarea standard de bază. Sistemul opţional Side Assist alertează șoferul dacă din spate se apropie alte vehicule sau dacă în unghiul mort se află alte vehicule, pe o rază de 70 m. Tempomatul adaptiv ACC, care poate fi folosit la viteze de până la 210 km/h și Park Assist sunt, de asemenea, dotări opţionale.

Patru motoare și șasiu adaptiv 

SCALA oferă o gamă de patru motoare turbo eficiente, conforme cu cerinţele normei de poluare Euro 6d-TEMP. Cele trei motoare TSI de 1,0 sau 1,5 litri generează între 70 și 110 kW (95 - 150 CP). Motorul 1,5 TSI beneficiază de tehnologia ACT (Active Cylinder Technology). Aceasta are rolul de a dezactiva imperceptibil doi cilindri la deplasarea cu sarcină redusă, în vederea economisirii de combustibil. Motorul diesel 1,6 TDI generează 85 kW (115 CP) și este echipat cu convertor catalitic SCR cu injecţie de AdBlue și filtrul de particule diesel. Motoarele pe benzină sunt echipate cu filtru de particule pentru benzină.  Transmisia automată DSG cu 7 trepte este o dotare opţională pentru toate motoarele cu o putere de 85 kW (115 CP) sau mai mult. Controlul sport al șasiului este, de asemenea, o dotare opţională. șasiul are astfel garda la sol redusă cu 15 mm și, alături de modul Normal, este disponibil și modul Sport, cu reglaje mai ferme pentru amortizoare. Ambele moduri pot fi configurate folosind funcţia de selectare a modului de condus Driving Mode Select.

 

Tehnologia LED este inclusă în dotarea standard, iar automobilul poate fi echipat cu până la nouă airbag-uri

SCALA dispune de faruri și blocuri optice spate cu LED ca dotare standard. Versiunea full-LED și luminile dinamice de semnalizare în spate sunt dotări opţionale (în premieră pentru ŠKODA). Astfel, când șoferul acţionează semnalizarea, LED-urile individuale care compun luminile de semnalizare se aprind consecutiv, asemeni unui val, dinspre interior spre margini. Mașina dispune de până la nouă airbag-uri, inclusiv airbag pentru genunchii șoferului și, pentru prima dată în această clasă auto, sunt oferite opţional airbag-uri laterale în spate. În cazul riscului unei coliziuni, sistemul de protecţie proactivă a ocupanţilor, Crew Protect Assist închide automat toate geamurile deschise și tensionează centurile de siguranţă ale locurilor din faţă.

 

 

Mereu on-line, plus conectivitate de ultimă oră

Echipată cu un eSIM integrat, SCALA este prima ŠKODA care este mereu on-line și care include funcţiile eCall și Service Proactive în dotarea standard. Folosind aplicaţiile noi de infotainment din Shop, sistemul cel mai avansat de infotainment din gamă, numit Amundsen, include aplicaţiile Meteo și Știri. Navigaţia face uz de informaţii on-line și, adiţional, este oferită și funcţia de comandă vocală. Sunt astfel puse la dispoziţie informaţii despre trafic, preţuri pentru combustibil și locurile de parcare libere. Funcţia de acces de la distanţă la automobil permite, de exemplu, încuierea și descuierea automobilul (Funcţia Blocare și Deblocare) sau accesarea de la distanţă a informaţiilor despre automobil prin intermediul aplicaţiei ŠKODA Connect. În funcţie de model, sistemele modulare de infotainment din generaţia a treia dispun de ecrane cu dimensiuni între 6,5 și 9,2 inchi. Acestea se numără printre cele mai mari din această clasă auto, la fel ca și afișajul de 10,25 inci Virtual Cockpit. Cum ne-am obișnuit deja de la toate modelele ŠKODA, și SCALA dispune de numeroase soluţii Simply Clever. Printre acestea se numără hayonul electric cu funcţie tip-to-close (premieră în clasa aceasta), pâlnia integrată pentru completarea lichidului de spălare a parbrizului şi cârlig de remorcare retractabil.